Skip to main content
SUPERVISOR
مرتضی زاهدی (استاد راهنما) فرهاد رجالی (استاد مشاور) حسین زینلی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Parisa Heidaryzadeh
پریسا حیدری زاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Doctor of Philosophy (PhD)
YEAR
1388

TITLE

The Study of Mycorrhizal Symbiosis and Light Quality Effects on Growth Parameters and Essential Oil of Persian Mint
Forty accessions belonging to Mentha spicata, M. piperita and M. longifolia were collected from different regions of Iran (north, center and south). Initially, the roots of the genotypes were investigated to determine the percent of mychorrhizal colonization. Essential oil content and morphological traits were measured during two years. Three genotypes from Mentha species were planted in 10×20 cm pots and placed inside LED incubators containing red, blue, red+blue, white and fluorescent lights with 300 ?mol photon m -2 s -1 intensity and the plants were compared with those grown in the field. For the next step, three genotypes were inoculated with three species of AMF including G. clarum, G. mosseae and G. etunicatum and placed inside LED incubator with two different light intensities of 150 and 300 ?mol photon m -2 s -1 . Morphological characteristics and essential oil content of plants in each condition were measured and compared. Except for three genotypes, collected accessions were naturally colonized by AMF. Mycorrhizal infection ranged from 1.4 to 71.8%. The highest shoot dry weight of plants inside incubators belonged to M. piperita species and red+blue light. G. etunicatum was the best mycorrhizal species for increasing mint dry weight and white and red+blue LED lights were the best light quality in this respect at both light intensities. Essential oil content was higher under 300 than under 150 ?mol photon m -2 s -1 light intensity and also red LED was the best light in this respect. G. mosseae increased essential oil content and Ghazvin and Hamedan genotypes were the best genotypes of mint to produce essential oil while having symbiosis with AMF. Key words : Mint, LED light, Mycorrhiza
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر همزیستی میکوریزا و کیفیت نور بر خصوصیات رویشی و محتوای اسانس نعناع ایرانی اجراء گردید. بدین منظور ابتدا 40 ژنوتیپ نعناع جمع آوری شده از مناطق مختلف شمال، مرکز و جنوب ایران و متعلق به گونه های M. spicata، M. piperita و M. longifolia در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با دو تکرار در مزرعه تحقیقاتی چاه اناری دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. ریشه جمع آوری شده گیاهان از لحاظ تعیین میزان همزیستی با قارچ های میکوریزا مورد بررسی قرار گرفتند و نیز صفات مورفولوژیک، زراعی و محتوای اسانس تولیدی در مرحله شروع گلدهی در طی دو سال اندازه گیری و ثبت شدند. سپس 3 ژنوتیپ برتر (از لحاظ خصوصیات مورفولوژیک و اسانس تولیدی) انتخاب و در گلدان های 20×10 سانتی مترکاشته شدند و در انکوباتورهای LED حاوی نورهای قرمز، آبی، قرمز+آبی، سفید و همچنین نور فلورسنت با شدت نور 300 میکرومول فوتون بر مترمربع در ثانیه قرار داده شدند و خصوصیات مورفولوژیک، محتوا و اجزاء اسانس تولیدی گیاهان کاشته شده در مزرعه مورد ارزیابی قرار گرفت. محتوای کلروفیل های a، b و کاروتنوئید و همچنین فعالیت آنتی اکسیدان های آنزیمی شامل کاتالاز، گلوتاتیون ردوکتاز، آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در محیط های نوری مختلف مورد بررسی قرار گرفتند. در مرحله سوم آزمایش، 3 ژنوتیپ مورد بررسی تحت تلقیح با 3 گونه قارچ میکوریزا شامل G. clarum، G. mosseae و G. etunicatum قرار گرفته و طی دو مرحله در انکوباتورهای ذکر شده با شدت نور 150 و 300 میکرومول فوتون بر متر مربع در ثانیه برای تعیین و مقایسه خصوصیات مورفولوژیک و اسانس تولیدی قرار داده شدند. نتایج تجزیه واریانس، تفاوت بسیار معنی داری را بین ژنوتیپ hy;ها برای کلیه صفات مورد مطالعه نشان داد. به استثنای 2 ژنوتیپ، تمام ژنوتیپ ها دارای همزیستی با قارچ میکوریزا بودند و میزان کلونیزاسیون بین 4/1 تا 8/71 درصد متغیر بود. وزن خشک اندام هوایی در سال اول بیش از سال دوم بود و در طی هر دو سال، گونه M. piperita در رده اول قرار داشت. بیشترین وزن خشک در انکوباتورهای نوری مربوط به گونه M. piperita بود و نور آبی+قرمز موثرترین نور برای افزایش این صفت بود. در آزمایش اثرات متقابل نور و میکوریزا، قارچ G. etunicatum بهترین گونه برای افزایش وزن خشک و درصد کلونیزاسیون در هر سه ژنوتیپ نعناع و در هر دو شدت نوری بود و نورهای سفید و آبی+قرمز LED موثرترین نورها و گونه M. spicata بهترین گونه در افزایش صفات مذکور بودند. نورهای سفید LED و فلورسنت باعث افزایش محتوای کلروفیل و کاروتنوئید ژنوتیپ های نعناع شدند و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در نورهای آبی و قرمز LED افزایش یافت، به استثنای سوپراکسید دیسموتاز که حداکثر فعالیت را در نور فلورسنت نشان داد. همپنین فعالیت آسکوربات پراکسیدار در نور آبی LED و فلورسنت بیشترین بود. گونه M. spicata بیشترین محتوای کلروفیل، کاروتنوئید و فعالیت آنتی اکسیدانی را دارا بود. محتوای اسانس در سال دوم در مقایسه با سال اول در تمام گونه ها افزایش یافت و در هر دو سال گونه M. longifolia برترین گونه در تولید اسانس بود. تحت انکوباتورهای نوری، گونه های M. piparita و M. longifolia بیشترین محتوای اسانس را تولید نمودند و به طور کلی تولید اسانس تحت نورهای LED و به خصوص نورهای قرمز و آبی+قرمز به طور چشمگیری نسبت به مزرعه افزایش یافت. محتوای اسانس در شدت نور بالاتر نسبت به شدت نور پایین تر، بیشتر بود. نور قرمز بهترین نور برای افزایش محتوای اسانس شناخته شد. همچنین گونه قارچ G. mosseae و ژنوتیپ های قزوین و همدان برای این امر مناسب تر بودند. تجزیه ترکیبات اسانس در 3 ژنوتیپ متعلق به گونه های مختلف، 15 ترکیب در گونه M. spicata، 19 ترکیب در گونه M. piperita و 11 ترکیب در گونه M. longifolia را مشخص نمود. ترکیبات غالب در 3 گونه مذکور، به ترتیب شامل منتول (6/21 درصد)، منتول (8/32 درصد) و پولگون (2/63 درصد) بود. گونه M. longifolia به عنوان کموتایپ غنی از پولگون مشخص گردید. واژه های کلیدی: نعناع، نور LED، میکوریزا

ارتقاء امنیت وب با وف بومی