Skip to main content
SUPERVISOR
Bijan Hatami,Rahim Ebadi
بیژن حاتمی (استاد راهنما) رحیم عبادی (استاد راهنما)
 
STUDENT
نفیسه مهدوی عرب

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1382
Application of plant compounds for agricultural pest control, specially stored product pests, were common from many years ago in various countries. Various species of plants in some rang-lands of Iran are known to have anti-insect properties. Evaluation of these plant extracts for their effects on the pests and determining their chemical compounds, are needed for their application in pest control. In order to evaluate insecticidal potential of herbal extracts a factorial experiment of completely randomized design with three replications on Callosobruchus maculatus was adopted for a pilot experiment in the laboratory. These plant extracts were prepared from 22 plants with three solvents (Methanol, Acetone and N-Hexane) with 30% concentration. Experiments were carried out in petri dishes, at 25?C and 70 ± 5% RH under dark conditions and mortality were recorded after 24 and 36 hours. In this experiment, each plant extract that had caused more than 50% mortality on C. maculates was selected for further laboratory screening. Each unit of experiment in pilot test consisted of a petri dish covered with a filter paper and 1.5 ml of each treatment solution was poured in it and 25 insects were released into them. In this stage of experiment methanolic leaf extract of Teucrium polium (with 55.04 percent mortality), hexane extract of Sonchus oleraceus (with 54.64 percent mortality), acetonic leaf extract of Calotropis procera (with 53.6 percent mortality), methanolic extract of Fumaria parviflora (with 52.7 percent mortality), methanolic extract of Capsicum annuum (with 50.04 percent mortality), acetonic extract of Thymus vulgaris (with 50 percent mortality) and acetonic extract of Origanum vulgare (with 49.21 percent mortality) were selected. After carring out the pilot experiment, the effective extracts with five concentrations of 15, 22.4, 33.5, 50.2 and 75% and one control were evaluated on the C. maculates. This experiment was designed as a factorial experiment of completely randomized design with three replications and mortality was recorded after 24 and 36 hours. On the basis of this experiment, in the highest concentration (75%), extract of Fumaria parviflora and extract of Thymus vulgaris (with 88.3% mortality) had higher mortality and extract of Sonchus oleraceus (with 78.3%) had lower percentage of mortality. The LC50 values of effective extracts were calculated for C. maculates after 36 hours of treatment with plant extracts. The results showed that C. maculates with LC50 = 126.27 µl/ml has higher sensitivity against extract of Fumaria parviflora and has lower sensitivity against extract of Sonchus oleraceus with LC50 = 370.09 µl/ml in comparison to other extracts This insect showed moderate sensitivity to other extracts
استفاده از ترکیبات گیاهی برای کنترل آفات کشاورزی مخصوصاً آفات انباری از زمان‌های قدیم در کشورهای آفریقایی و بعضی کشورهای آسیایی مثل هندوستان متداول بوده است. در مراتع مختلف کشور ما گونه های مختلفی از گیاهان دارای خواص ضد حشره ای وجود دارد که با بررسی اثرات آنها روی آفات و شناسایی ترکیبات شیمیایی آنها می توان از این ترکیبات جهت کنترل آفات استفاده نمود. هدف از انجام این پژوهش شناسایی, ارزیابی و تعیین مقدار مناسب عصاره برخی از گیاهانی است که محتملاً حاوی ترکیبات حشره کش می باشند. به منظور بررسی پتانسیل حشره کشی عصاره های گیاهی آزمایش مقدماتی فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار روی سوسک چهار نقطه ای حبوبات در آزمایشگاه انجام شد. این عصاره‌ها‌ از 22 گیاه با سه حلال استون، متانول و هگزان گرفته شدند. آزمایش در شرایط دمایی ?c 25, رطوبت نسبی حدود 5 ± 70 درصد و تاریکی انجام گرفت و حشرات تلف شده بعد از 24 و 36 ساعت شمارش شدند. در این پژوهش بر اساس فرض طرح، عصاره‌هایی که کمتر از 50 درصد تلفات روی سوسک چهار نقطه‌ای حبوبات باعث شدند، از مزیت مواد مورد آزمایش برای مراحل بعدی حذف ‌گردیدند. در آزمایش مقدماتی هر واحد آزمایشی شامل یک تشتک پتری بود که به عصاره ها آغشته شده بود و در آنها 25 حشره رها سازی شد. به این ترتیب عصاره‌های متانولی برگ کلپوره ( با 04/55 درصد تلفات )، هگزانی شیرتیغال ( با 64/54 درصد تلفات )، استونی برگ استبرق ( با 6/53 درصد تلفات )، متانولی شاتره ( با 7/52 درصد تلفات )، متانولی فلفل‌دلمه ( با 04/50 درصد تلفات )، استونی آویشن شیرازی ( با50 درصد تلفات ) و استونی مرزنجوش ( با 21/49 درصد تلفات ) که از میان سایر عصاره‌ها بالاترین درصد تلفات را در غلظت 30 درصد روی سوسک چهار نقطه‌ای حبوبات ایجاد کرده بودند، جهت آزمایش اصلی برگزیده شدند و از عصاره‌های دیگر در آزمایش‌های بعدی استفاده نشد. بعد از انجام آزمایش‌های مقدماتی عصاره‌های مؤثر (هفت عصاره فوق) با پنج غلظت 15، 4/22، 5/33، 2/50 و 75 روی سوسک چهار نقطه‌ای حبوبات بررسی شدند. این آزمایش نیز به صورت فاکتوریل ( فاکتور اول گونه های گیاهی و فاکتور دوم غلظت‌ها ) در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد وحشرات تلف شده بعد از 24 و 36 ساعت شمارش شدند. بر اساس نتایج این آزمایش در بالاترین غلظت (75 درصد ) عصاره آویشن شیرازی و شاتره بالاترین درصد تلفات (با تلفات 3/88 %) و عصاره شیر تیغال پایین‌ترین درصد تلفات (3/78% ) را نشان دادند. در همه تیمارها با افزایش غلظت درصد تلفات افزایش یافت و درصد تلفات در بالاترین غلظت عصاره (75 درصد) به ترتیب برای عصاره‌های آویشن شیرازی و شاتره هر یک (3/88% )، استبرق و مرزنجوش هر یک (3/83%)، فلفل دلمه و کلپوره هریک (6/81%) و شیر تیغال(3/78%) مشاهده شد. مقدار LC 50 محاسبه شده برای سوسک چهار نقطه‌ای حبوبات پس از 36 ساعت از تیمار دهی با عصاره های گیاهی نشان داد که سوسک چهار نقطه ای حبوبات با مقدار LC 50 برابر با 27/126 میکرولیتر بر میلی لیتر در برابر عصاره آویشن شیرازی بالاترین حساسیت ....................................

ارتقاء امنیت وب با وف بومی