Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Khorvash,Ali Sadeghi sefidmazgi,Gholam-Reza Ghorbani
محمد خوروش (استاد مشاور) علی صادقی سفیدمزگی (استاد مشاور) غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Hamed Ahangaran
حامد آهنگران

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Study the Temperature- Humidity Index and Its Effect on Performance of Dairy Cows in Isfahan
A temperature-humidity index (THI) is a single value representing the combined effects of air temperature and humidity associated with the level of heat stress. The objective of this study was to evaluate the effects of THI on milk yield and milk composition of dairy cows in climatic conditions of 7 Isfahan dairy farms. The experiment carried out during in July 2012 to October 2013. In this study, eight THI with different weightings of dry bulb temperature and humidity were compared. Ambient temperature and relative humidity were measured every 15 min with data loggers located throughout the farm. According to THI values, from mid-October to early May the heat stress was lower than the threshold, with lowest values in January, then, THI was higher than threshold until mid-October, which was the highest level in July. Indices with higher weightings of humidity are more appropriate for humid climates, and indices with the most emphasis on ambient temperature are more suitable for semiarid climates. Since that Isfahan is located in the dry climate, THI 5 is the best indicator of its 8 temperature- humidity indicators. The thresholdforheat stress was 65 by THI 5. When THI increased one unit upper than treshold, average milk production decreased 0.5 Kg. Disintegration of estimated THI thresholds of heat stress into corresponding temperature and relative humidity revealed that heat stress occurred in Isfahan at temperatures ? 21°C and relative humidity of 25%. Results clearly showed a negative relationship between milk production and THI. Indeed, as THI increases from 49.1 in the winter season to 70.8 in the summer season, heat stress reduced total milk production by 38.5 to 36.1 kg, respectively. This decrease can be largely explained by the effect of summer heat stress, particularly in July, August and September when THI values are well above the critical threshold of 65. The reason for the drop in milk yield during the early fall could be explained by the carry over effect of the unfavorable conditions during the summer particularly in the absence of environmental control systems. Key words: temperature-humidity index, heat stress, milk loss
این پژوهش به منظور بررسی وقوع تنش حرارتی در گاوهای شیری استان اصفهان در ماه‌های مختلف از تیر 1391 تا مهر 1392 انجام شد. شاخص دمایی- رطوبتی (THI)، شاخصی بر مبنای رطوبت نسبی و دمای محیط است که برای تعیین میزان تنش حرارتی در گاو شیری به کار می‌رود. در این پژوهش، از 8 فرمول مختلف THI برای تجزیه و تحلیل اثرات ماهیانه و سالانه دما و رطوبت و تأثیر آن‌ها بر تولید شیر و ترکیبات آن (چربی و پروتئین) استفاده شد. اطلاعات دمایی در این پژوهش با استفاده از دماسنج و رطوبت‌سنج دارای دیتالاگر نصب شده در 7 گاوداری استان اصفهان ثبت شد. مدت زمان ثبت دما و رطوبت هر 15 دقیقه یک بار تنظیم و میانگین ماهانه و سالانه THI به دست آمد. بر این اساس بیشینه میزان THI در تمامی شاخص‌ها، تیر ماه و کمینه میزان آن در دی ماه بود. میزان این شاخص‌ها از اردیبهشت ماه شروع به افزایش کرده و در تیر ماه به بیش‌ترین سطح آن رسید. در اواسط مهر ماه این شاخص به کم‌تر از آستانه تنش حرارتی رسید. در محاسبه THI در مناطق مرطوب و خشک عامل مهم تأثیرگذار در این شاخص به ترتیب رطوبت و دمای دماسنج خشک است. از آن‌جایی که اصفهان در آب و هوای خشک و بیابانی قرار دارد، THI 5 به عنوان بهترین شاخص از بین آن 8 شاخص دمایی- رطوبتی انتخاب شد. آستانه شروع تنش حرارتی در THI 5، 65 بود به طوری که میزان کاهش تولید شیر برآورد شده به ازای هر واحد افزایش از حد آستانه 5/0 کیلوگرم بود. بر اساس این شاخص حد آستانه تنش حرارتی در چهار ماه خرداد، تیر، مرداد و شهریور بالاتر بود. هم‌سو با یافته‌های پیشین در پژوهش حاضر یک رابطه منفی بین تولید شیر و THI وجود داشت. در فصل زمستان با میانگین THI برابر 1/49 میانگین تولید شیر 5/38 کیلوگرم بود در حالی که در تابستان و با شروع تنش حرارتی (8/70 =THI ) تولید شیر 4/2 کیلوگرم کم‌تر شده و به 1/36 رسید. میانگین تولید شیر در مرداد ماه به کمترین حد خود رسیده (6/35 کیلوگرم در روز) به طوری که این کاهش سطح تولید به جز در شهریور ماه با تمام ماه‌های سال معنی‌دار بود (001/0 P ). واژگان کلیدی: شاخص دمایی- رطوبتی (THI)، تنش حرارتی، گاوهای شیری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی