Skip to main content
SUPERVISOR
Farshid Noorbakhsh,Amirhossein Khoshgoftarmanesh
فرشید نوربخش (استاد مشاور) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد راهنما)
 
STUDENT
Hoda Hosseini
هدی حسینی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Synthesis and characterization of nickel-urea complex and evaluation of its effect on nitrogen metabolism, yield and nutritional quality of lettuce
Nickel (Ni) nutrition plays an important role in increasing the efficiency of nitrogen use and improves growth, yield and quality of crops. The beneficial effect of nickel application on urease activity and increased the hydrolysis efficiency of urea as a source of nitrogen in plants, has been studied extensively in previous studies, but there is limited information regarding the effect of Ni on activity of other enzymes involved in the plan nitrogen cycle. In this study, at the first step, urea–Ni complex was synthesized and then the efficiency of foliar application of this complex in terms of the impact on nitrogen metabolism, yield and nutritional quality of lettuce was compared with NiCl 2 . For this purpose, two cultivars of lettuce ( Lactuca sativa L. Conco Istador and Grizzly) were grown in nutrient solutions containing urea and ammonium nitrate. Nickel was used as foliar spray application at a concentration of 25 mM in the forms of NiCl 2 and urea-Ni complex twice a week. Two weeks after exposure to Ni treatments, plants were harvested and the fresh and dry weight of roots and shoots, concentrations of iron (Fe), zinc (Zn), urea, nitrate (NO 3 - ), ammonium (NH 4 + ), Ni and chlorophyll a and b and activity of urease and glothamin synthetase (GS) in the shoots were measured. Based on the results, Ni nutrition, irrespective of the nitrogen source, increased the fresh and dry weight of roots and shoots of both lettuce cultivars; although the effect of Ni on plants fed with urea was significantly higher than those fed with ammonium nitrate. Also, foliar application of Ni increased Ni concentration in shoots of lettuce cultivars in comparison with the Ni-free control. Effect of urea-Ni on increasing the concentration of Ni in plants fed with ammonium nitrate was significantly higher than those fed with NiCl 2 . Nickel nutrition increased urease activity and reduced urea concentration in both lettuce cultivars. Foliar application of Ni also reduced tissue concentration of NH 4 + by enhancing activity of glothamin synthetase (GS). C oncentration of nitrate in plants treated with Ni was lower than those untreated with Ni probably due to the stimulating effect of Ni on activity of nitrate-reductase enzymes. Foliar application of Ni also increased concentrations of chlorophyll a and b in lettuce leaves. The efficiency of urea-Ni complex in supplying Ni and improvement of nitrogen metabolism was greater in plants at the nutrient solution containing urea than those at the nutrient solutions containing ammonium nitrate. In this study, foliar application of only urea, at a concentration equivalent to the amount used with Ni-urea complex had no significant effect on the yield of two lettuce cultivars. Therefore, the greater stimulating effect of Ni-urea complex on the growth and yield of lettuce cultivars in comparison with NiCl 2 seems to be due to the role of Ni rather than urea. Keywords : Nickel, Complex, Urease, Glothamin synthetase, Nitrogen metabolism, Foliar ray, Lettuce.
بهبود تغذیه نیکل در گیاهان، نقش مهمی در افزایش کارایی مصرف نیتروژن و در نتیجه بهبود رشد، عملکرد و کیفیت محصولات کشاورزی دارد. تأثیر مثبت کاربرد نیکل بر فعالیت آنزیم اوره آز و در نتیجه افزایش کارایی استفاده از اوره به عنوان منبع تغذیه نیتروژن در گیاه، در مطالعات قبلی به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته است، اما اطلاعات زیادی در ارتباط با تأثیر تغذیه نیکل بر فعالیت دیگر آنزیم های چرخه نیتروژن در گیاه وجود ندارد. در این مطالعه، ابتدا کمپلکس نیکل-اوره سنتز شده و در مرحله بعد کارایی تغذیه برگی آن در مقایسه با کلرید نیکل از لحاظ تاثیر بر متابولیسم نیتروژن، عملکرد و کیفیت تغذیه ای کاهو مقایسه شد. برای این منظور، دو رقم کاهو ( Lactuca sativa L.CVs. Conco Istador and Grizzly) در محلول غذایی حاوی اوره و نیترات آمونیوم رشد یافتند و تغذیه برگی نیکل با غلظت 25 میکرومولار از دو منبع کلریدنیکل و کمپلکس نیکل-اوره دوبار در هفته انجام شد. دو هفته پس از اعمال تیمارها، گیاهان برداشت شدند و عملکرد وزن تر و خشک ریشه و شاخساره، غلظت آهن، روی، اوره، نیترات، آمونیوم، نیکل و کلروفیلa و b شاخساره و فعالیت آنزیم اوره آز و گلوتامین سنتتاز شاخساره اندازه گیری شد. بر اساس نتایج بدست آمده، تغذیه نیکل، صرف نظر از منبع نیتروژن، باعث افزایش وزن تر و وزن خشک ریشه و شاخساره دو رقم کاهو شد، اگرچه تأثیر کاربرد نیکل بر افزایش عملکرد گیاهان تغذیه شده با اوره به طور معنی داری بیشتر از گیاهان تغذیه شده با نیترات آمونیوم بود. همچنین تغذیه برگی نیکل در مقایسه با تیمار شاهد، باعث افزایش معنی دار غلظت نیکل شاخساره دو رقم کاهو شد. تأثیر کمپلکس نیکل-اوره بر افزایش غلظت نیکل در گیاهان تغذیه شده با نیترات آمونیوم به طور معنی داری بیشتر از کلریدنیکل بود. بهبود وضعیت تغذیه نیکل در هر دو رقم، باعث افزایش فعالیت آنزیم اوره آز و کاهش غلظت اوره شاخساره گردید. همچنین تغذیه برگی نیکل از طریق افزایش فعالیت آنزیم گلوتامین سنتتاز (GS) مانع از انباشتگی آمونیوم در گیاه شد. غلظت نیترات گیاهان در تیمار تغذیه برگی نیکل نیز کمتر از تیمار شاهد بود، که این امر می تواند ناشی از تأثیر نیکل بر افزایش فعالیت آنزیم های کاهش دهنده نیترات باشد. تغذیه برگی نیکل همچنین سبب افزایش غلظت کلروفیلa وb برگ کاهو گردید. کارایی کمپلکس نیکل-اوره در تامین نیکل و بهبود متابولیسم نیتروژن و افزایش وزن خشک شاخساره گیاهان رشد یافته در محلول غذایی حاوی اوره بیشتر از کلریدنیکل بود. در این مطالعه، تغذیه برگی اوره، معادل مقدار اوره کمپلکس شده با نیکل، تأثیر معنی داری بر افزایش عملکرد دو رقم کاهو نداشت. بنابراین افزایش عملکرد گیاهان در حضور کمپلکس نیکل-اوره در مقایسه با کلریدنیکل ناشی از افزایش غلظت نیکل و فعالیت اوره آز می باشد. کلمات کلیدی: نیکل، کمپلکس، اوره آز، گلوتامین سنتتاز، متابولیسم نیتروژن ، تغذیه برگی، کاهو

ارتقاء امنیت وب با وف بومی