Skip to main content
SUPERVISOR
Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Bahram Baninasab,Hossein Shariatmadari
امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد راهنما) بهرام بانی نسب (استاد مشاور) حسین شریعتمداری (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mohammad reza Hamzehriseh
محمدرضا حمزء ریسه

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Uptake Mechanisms and Effects of Foliar-applied Potassium in the Mineral form and Complexed with Amino Acids on Yield and Quality of Pistachio
Agriculture is one of the most important sectors playing a significant role in non-oil exports in Iran. Among different agricultural products, pistachio is considered as an important horticultural crop consisting about 8% of the non-oil exports in Iran. Because of significant contribution in export income, applying appropriate approaches to increase the quality and yield of pistachio is necessary. In this one-year field experiment, effects of the foliar application of potassium (K) in the forms of mineral (K 2 SO 4 ) and complexed with lysine (K-Lys) and lysine plus methionine (K-Lys-Met) in the presence and absence of ascorbic acid (Asc) on yield and quality attributes of pistachio ( Pistachio vera L. cv. Owhadi) were evaluated. Lys and Asc alone treatments were used to distinguish the effects of accompanying Lys and Asc. A control treatment with no foliar application of amino acids and K was also used. Foliar spray treatments were applied on 22 June, 6 and 22 July, twice with 2 d intervals. Results showed that foliar application of K, regardless of the applied source, significantly increased leaf K concentration in comparison with control. Higher total yield, the fresh and dry mass of shelled and unshelled 100-nut, dry mass of kernels and percentage of non-split shells were obtained at the pistachio trees supplemented with K in comparison with those un-supplemented with K. Foliar application of K resulted in significant decrease of empties and abscission of inflorescence buds. The effectiveness of K-amino chelates in improving yield and quality attributes of pistachio was, in general, higher than K-sulfate. The highest yield and quality of pistachio was obtained with foliar application of K-Lys-Met (4:1). Higher efficiency of K-amino chelates in comparison with K-sulfate was associated with higher contribution of symplastic uptake of K in comparison with apoplastic retention. Accordingly, the accompanying amino acids, as natural traorters of cations, seems to be effective in higher translocation of K from the leaves to fruits. The critical deficiency concentration of K in the leaf and fruit to achieve the highest yield and quality of pistachio was 2.2 and 1.8%, respectively. The effect of fertilizer solution pH on K uptake by pistachio leaves wa also investigated. Based on the results, regardless of K fertilizer source (K-Lys and K-sulfate), K uptake by leaves decreased by increasing solution pH; although the magnitude of the decrease was higher for K-sulfate than that for K-Lys. The highest and lowest K uptake was obtained at pH 3.5 and pH 8, respectively. Keywords: Amino acid, Apoplastic retention, Fertilizer solution pH, Pistachio, Potassium, Symplastic uptake
بخش کشاورزی یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی کشور بوده که جایگاه ویژه ای در صادرات غیر نفتی دارد. در بین محصولات کشاورزی نیز، پسته اهمیت زیادی دارد، چرا که در حدود 8 درصد از صادرات غیر نفتی ایران مربوط به این محصول است. به علت نقش مهم پسته در صادرات و جایگاه آن به عنوان یکی از منابع تأمین ارز، برداشتن قدم های مؤثر به منظورافزایش بازده تولید و کیفیت این محصول ضروری به نظر می رسد. در پژوهش حاضر که در قالب دو آزمایش جداگانه انجام شد، تأثیر تغذیه برگی پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم و کمپلکس های پتاسیم- لیزین [K-Lys] و پتاسیم- لیزین- متیونین [K-Lys-Met] با و بدون اسید آسکوربیک (Asc) بر عملکرد و برخی شاخص های کیفیت میوه پسته ( Pistachio vera L.) رقم اوحدی طی آزمایشی در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی بررسی شد. برای ارزیابی تأثیر جداگانه لیزین و اسید آسکوربیک بر شاخص های مورد مطالعه، از تیمارهای لیزین (Lys) و اسید آسکوربیک بدون پتاسیم (Asc) استفاده شد. یک تیمار بدون پتاسیم و آمینواسید نیز به عنوان شاهد (Ctrl) در نظرگرفته شد. تیمارهای تغذیه برگی طی سه مرحله در 1، 15 و 30 تیرماه و هر مرحله در دو نوبت با فاصله دو روز انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که با کاربرد پتاسیم، صرف نظر از منبع کودی مورد استفاده، غلظت پتاسیم برگ در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش یافت. تغذیه برگی پتاسیم عملکردکل، وزن صدمیوه با پوست، وزن صد میوه تر و خشک، وزن صد میوه مغز و درصد خندانی پسته را در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش و وزن میوه های پوک، درصدپوکی و ریزش جوانه های پسته را کاهش داد. در این رابطه کارایی آمینوکلات های پتاسیم در افزایش عملکرد و شاخص های کیفیت میوه بالاتر از سولفات پتاسیم بود. در بین منابع مختلف پتاسیم، تاثیر تیمار [K-Lys-Met(4:1)] در افزایش عملکرد کمی و بهبود شاخص های کیفی پسته بیشتر بود. کارایی بالاتر آمینوکلات های پتاسیم در مقایسه با سولفات پتاسیم با افزایش سهم جذب سیمپلاستی پتاسیم به جذب آپوپلاستی در حضور لیزین و متیونین ارتباط داشت. نقش آمینواسیدهای همراه در انتقال بیشتر پتاسیم از برگ به میوه نیز در این زمینه موثر است. بر اساس نتایج، حد بحرانی کمبود پتاسیم در برگ و میوه برای دستیابی به بالاترین عملکرد کمی و کیفی پسته به ترتیب برابر با 2/2 و 8/1 درصد بدست آمد. در آزمایش دوم تأثیر pH محلول کودی بر جذب پتاسیم توسط برگ پسته بررسی شد. نتایج این آزمایش نشان داد، با افزایش pH محلول کودی، جذب پتاسیم از هر دو منبع کودی کاهش یافت اگرچه مقدار کاهش جذب پتاسیم در تیمار K-Lys در مقایسه با سولفات پتاسیم کمتر بود. بیشترین جذب پتاسیم توسط برگ، از هر دو منبع K-Lysو سولفات پتاسیم در 5/3pH وکمترین جذب پتاسیم در 8pH صورت گرفت. کلمات کلیدی: آمینواسید- پسته- پتاسیم- جذب سیمپلاستی - pH محلول کودی- نگهداشت آپوپلاستی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی